The Flip House: Before and After's

Posted by Lael Gibbs on

"The Daddy Pop-Pop House"

A year ago, my daughter started calling this home The Daddy Pop-Pop House. Maybe it was because it was where her Daddy and Pop-Pop were always working, but to be honest, I'm not sure. Wherever it came from, the name stuck and we all started referring to the project as "The Daddy Pop-Pop House."

What drew us to the house was the character and quality. After 300 plus years, it was still standing on its original, hand-carved beams, and had almost all of its original wide planked, beautiful wood flooring. 

It had been vacant for a while, so there was some serious clean-up to do, plus some updating to the utilities that hadn't been maintained. After these things were taken care of, we turned our focus into seamlessly blending the modern world into this home, while still maintaining its old-world charm.

The Kitchen

The kitchen was part of an addition that was added in the 80's (from what we were told). It is a beautiful galley-style kitchen with lots of storage. We, unfortunately, had to remove the skylights that were part of the original addition. They were situated right underneath a big black walnut tree, who's walnuts had broken most of the skylight windows. I was sad to see them go, but I was pleasantly surprised by the amount of natural light that still remained in the kitchen. 

After that, the kitchen just needed some simple cosmetic updates, new paint and hardware for the cabinets and pantry doors, and some new countertops. We used classic black and white colors in the kitchen because the addition had been built around the house's main chimney and we wanted to highlight the beautiful stone that serves as an accent wall.

Before:
After:

 

Dining Room:

The dining room is one of the most stately rooms in the house. It's main focal point is a huge fireplace that once served as the original kitchen. There are 2 ovens, a stewpot crane, and several hooks for hanging food pots to cool. Above the fireplace is a giant, rustic wood plank. We have been told a few stories about this, but my favorite is that this piece of wood (based on its size) would have been reserved exclusively for building the King of England's ships and was either gifted to or stolen by the original homebuilder. If stolen, we have been told, it would have been a hangable offense. However he came by it, we think that it's obvious that he was proud of it; and it sits right above his mantle. 

No major renovations were done to this room. We updated the color palate to a soft neutral beige. With all of the dark wood on the floors and ceilings, we wanted to keep the colors light and neutral so that the room would feel cozy and not too busy. 

Before:
After:

 

Living Room:

The living room just needed some updating. The original hearth and beautiful wood paneling surrounding the fire place had started to show some wear. We created a more defined hearth using stones that we found in the woods on the property and then repaired and patched the paneling. After that it was just some fresh paint. We also painted the ceiling in this room to give it a lighter and more open-feel.

Before:
After:

 

Bedrooms:

The bedrooms both got some fresh paint. We chose gray tones that I thought would really accent the wood and give them a softer, more relaxing vibe.

Before:
Bedroom1:
Bedroom2:
After:
Bedroom1:
Bedroom2:

The Third Floor:
The third floor has some of the coolest features in the house including a drawbridge that creates a hallway between the rooms and an adorable, miniature tub in the bathroom. Again, just some simple cosmetic updates and fresh paint made this space quaint and functional.
Before:
After:
Misc. Befores:
Misc. Afters:
I can't say enough about how much we enjoyed taking on this project. We hope that whoever moves in, loves this house as much as we do. And now, on to the next one...
If you know anyone who might be interested in renting the house. Here is the listing on Zillow. Thanks for taking a look.

Share this post



← Older Post Newer Post →


3 comments

  • EiZbxOckn

    iGDdsVUIAeQ on
  • jrgiFdhVMpu

    hVFOmoCzs on
  • This is fabulous, Lael & Brian! Great work! It makes me miss New England & fall!!!

    Mona on

Leave a comment